SJOKKMELDING: Det som skulle være en vanlig dugnad og oppussing viste seg å få betydelige bivirkninger som kan gi varig mén for deltakerne. Rapporten kommer på selve Verdensdagen for psykisk helse.
Varsellampene blinker i Kodal Ungdomslag. Bygda har nå gått i alarmberedskap.
Kodal Ungdomslag pusser opp Kulturhuset Vonheim for harde livet. Prosjektet har skapt stor oppmerksomhet. Laget har gått bredt ut og oppfordret ungdommer og voksne til å delta. Mange har latt seg begeistre og takket villig ja til å bidra. Det skal vise seg at innsatsen koster.
-Vi ser en urovekkende økning i antall positive, advarer kommunikasjonssjef og dugnadsgeneral Frode Aleksander Rismyhr ved Kulturhuset Vonheim.
Sterke symptomer
Flere av dugnadsdeltagerne melder om sterke symptomer på høy trivsel, nye bekjentskaper og herlige relasjoner. Dette kan i verste fall gi langvarig, god mental og fysisk helse, noe som gir høy risiko for økt livskvalitet. Ungdomslaget melder om ekstrem smittsomhet.
-Vi kan bekrefte at flere har svært høye verdier av dopamin i blodprøver, noe som indikerer lykke, sier Frode Aleksander.
De unge hardt rammet
De unge er trolig hardest rammet. Det er avdekket at flere av deltagerne har fått påvist både en skremmende sterk mestringsfølelse og økt læring. Faren er at dette kan påvirke både skole og videre karrierevalg.
LES OGSÅ: Verdensdagen for psykisk helse
At dugnaden på det lokale kulturhuset i tillegg viser tegn på både inkludering og mangfold, skaper reaksjoner blant flere dugnadsmotstandere. «Hva var det vi sa», går igjen blant kritikere.
Saken fortsetter under bildene.
LES OGSÅ: Hyller Hasås: – Ellevill snuoperasjon ikke mulig uten!
Farlig hyggelig
-Vi tar tilbakemeldingene på største alvor og vil ha løpende dialog med Kulturdepartementet, Helsedepartementet, Folkehelseinstituttet og Stortinget.
Rismyhr har 27 års erfaring fra organisasjonssarbeid både i Norge og Norden, revy og musikaler, skoleverket og kulturentreprenørbransjen. Han er sjokkert.
-Dette er det verste jeg har sett hittil. At en dugnad sammen med andre mennesker kan bli så hyggelig at det går på livskvaliteten løs, er oppsiktsvekkende. Dette kan komme ut av kontroll. Vi vet ikke hvor vi skal gjøre av alle de positive.
Saken fortsetter under bildet.
Motgift
Inntil myndighetene har testet og godkjent en offisiell motgift, priser Rismyhr høyere makter for at det heldigvis finnes både jantelov og grupperinger som jobber for å fremme både sladder og mobbing. Og mange opprettholder heldigvis selvisolering, slik at Helsedepartementet unngår nedskjæringer på bevilgninger til antidepressiva.
-Et samfunn uten utenforskap vil ikke være til å kjenne igjen. Det er en skremmende tanke.
Saken fortsetter under bildegalleri.
Slår ned høyt lykketrykk
Rismyhr er imidlertid særlig bekymret for hva som skjer når samfunnet åpner helt opp.
Kodal Ungdomslag vil følge tett med fremover og at krisestaben er døgnbemannet. Det mobile testsenteret vil tilby samtlige deltagere hurtigtester av lykkenivået.
Smittesporingen vil bli særlig intensivert når Kulturhuset Vonheim åpner teatergruppa, e-sporten, paintballbanen, strikkekaféen, ungdomsklubben og bryggeriet. Faren for smittende latter og glede – også til Sandefjord og Andebu, er stor.
-Vi kan ikke garantere at vi klarer å holde lykketrykket nede, og kommer til å ha høyeste beredskap i overskuelig framtid, avslutter Rismyhr.