En klubb som fungerer

Bredt tilbud i Kodal. Ungdomsklubben i Kodal må ligge lavt i terrenget for ikke å bli for populær.

Det forteller Frode A. Rismyhr er ungdomsleder og ansatt på deltid for å veilede ungdomsstyret i Kodal Ungdomslag. Laget disponerer Vonheim, som er både møtelokale, festlokale, ungdomsklubb i ett. Huset ligger omtrent to kilometer sørvest for Kodal sentrum.Drikker utenfor

– Siden Cæsar er et utested som bare har åpent for ungdommer under 18 av og til, tror jeg det forklarer hvorfor få ungdommer kommer. Jeg kan tenke meg at mange ungdommer drikker hjemme og prøver å snike seg inn. Hvis det ikke går, står de og lager bråk utenfor. Jeg tror det er bedre å bygge opp et eget miljø med ungdommer som styrer alt selv. Det fungerer svært bra her, sier Rismyhr.

Kodal-ungdommene arrangerer selv klubbkveldene.

 

Video og drama

– Vakter har vi ikke, sier Rismyhr.

Ungdomsgruppen i Kodal styres av syv-åtte ungdommer, mens nesten like mange hjelper til på gruppens arrangementer. Hver søndag er det klubbkveld. Ikke sjelden er det diskotek og konserter i helgene. I tillegg til musikk er det bordtennis, biljard og internettverksted. Nylig kjøpte gruppen inn en trampoline og et videokamera som kan brukes til å lage film med. For øvrig er det dramagruppe og rockeverksted på huset. Arrangementene er rusfrie, men det er sjelden noe problem, opplyser Rismyhr.

 

Ikke utested

– Stort sett er det ikke noe problem i det tatt. Vi er svært strenge i døren. Har man drukket, kommer man ikke inn, så enkelt er det. Om folk vil drikke, får de holde seg hjemme eller dra til byen. De fleste skjønner at Vonheim ikke er noe utested, sier Rismyhr. Mange forsto ikke det tidligere.

– Vi har hatt vår andel av bråket. Ungdommer kom hit fra Sandefjord og Tønsberg for å lage bråk. De trodde det var et slags fristed. Vi måtte stramme inn med strengt alkoholforbud i døren. Noen ga vi klar beskjed til: Vi vil ikke se dere her, ikke engang ute på plassen, sier Rismyhr. Fremdeles ligger klubben lavt i annonseringen av konserttilbud.

 

Lager bråk

I påsken arrangerte klubben rusfri rockekonsert med rundt 60 ungdommer. Noen av bandene øvde i rockeverkstedet, andre kom fra Sandefjord og Tønsberg. Klubben annonserer ikke arrangementene i avisene. Klubben frykter at ungdommer fra Sandefjord og Tønsberg skal komme og lage bråk.

– Poenget for oss er å lage et sted med miljø for ungdommer i nærheten. Hvorfor skal vi arrangere en konsert med 350 personer der folk kommer langveis fra, og med slåsskamp ute på plassen her?

Men for all del, Sandefjord-ungdom har adgang, så lenge de respekterer at det er rusfritt, sier Frode A. Rismyhr.

Ungdomslaget er en integrert del av nærmiljøet i Kodal. Samarbeidet med foreldrene er også godt.

– Vi legger stor vekt på å ha kontakt med dem. Vi vil at de trygt skal kunne sende fra seg tenåringene hit. Ser vi for eksempel ungdommer som drikker, gir vi beskjed, sier Rismyhr.

– Kom på studietur

For tiden planlegger Sandefjord kommune et ungdoms- og kulturhus i Sandefjord sentrum.

– Politikerne må gjerne komme på studietur hit. Sandefjord har en stor kultur- og fritidsetat, så jeg forstår ikke hvorfor det ikke finnes bedre tilbud for ungdommer der, sier Rismyhr.